Uusi sivu 1
Ajankohtaista

 

Jonas Heiska
Jonas Heiska syntyi 13.10.1873 Toivakan Oravasaaren kylässä. Kotitilalla Heiskassa vietetty lapsuus tallensi lahjakkaan nuoren miehen mieleen rakkaita keskisuomalaisia maisemia sekä arkisia askareita, jotka sitten myöhemmin tallentuivat kankaalle erinomaisen näkömuistin avulla.
Nuoruusvuosien sairastelusta jäi kiusaksi kyttyräselkäisyys, ja niinpä poika saikin keskittyä raskaiden maataloustöiden sijasta harjoittamaan taiteellisia, musiikillisia ja kirjallisia taitojaan. Rakas harrastus, viulunsoitto, sai antaa tilaa maalausopinnoille, ja Jonas Heiska opiskelikin Ateneumissa ja Helsingin yliopiston piirustussalissa, ja suoritti itselleen piirustuksen opettajan tutkinnon.

Jonas Heiska oli yksi niistä noin sadasta suomalaisesta taiteilijasta, jotka pääsivät edustamaan Suomea Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1908. Vuonna 1909 hän sai valtionpalkinnon teoksellaan ”Syyspäivä / Syystunnelma”.

Jyväskylän Älylään valmistui ateljeetalo 1913, ja ”vanha poika” yllätti koko lähipiirinsä menemällä naimisiin kauniin pianonsoitonopettajan Maikki Aron kanssa. Vuonna 1921 syntyi Vappu-tytär. Tauluihin tallentui monia jyväskyläläisille tuttuja maisemia ja kotoisia tilanteita; kesäaikaan Jonas mielellään palasi kotikonnuilleen Heiskaan maalaamaan kauniita keskisuomalaisia järvimaisemia, ja tuttuja henkilöhahmoja askareissaan. Moni maalaus sai tunnelmaansa tai nimeensä ripauksen huumoria.

Jonas Heiska kuoli Jyväskylässä 3.3.1937.

Jonas Heiskaa on pidetty yhtenä ensimmäisistä merkittävistä keskisuomalaisista taidemaalareista, ja Keski-Suomen museo on kortistoinut yli tuhat Jonas Heiskan työtä.

Heiskan synnyinkoti on avoinna vierailijoille tilauksesta. Jyväskylän taiteilijakoti on auki keskiviikkoisin ja tilauksesta ti, to ja pe. Lisätietoja Jyväskylän taiteilijakodista täällä.
  

YHTEYSTIEDOT: Heiskan Matkailutila
Heiskantie 130
41660 TOIVAKKA
Gsm 0400 854 975 / Kristiina
myynti(at)heiskanmatkailutila.fi

Skype: Heiskanmatkailutila
 
 
Uusi sivu 1

© Heiskan matkailutila   ::   viimeksi päivitetty 2.6.2010    ::   webdesign: Tmi MikaLoponen